By focusing on the neighborhood of Tøyen in Oslo, Norway, this project addresses the challenges of urban injustice by analyzing invisible infrastructures - including social forces, ecological systems, and the mutual embeddedness of the former in the latter, and vice versa.

At a time when social scientists are increasingly confronted with the limitations of their insights generated by the workings of social power and ecological degradation, and when natural scientists are confronted with the limitations of their disciplinary achievements through the intrusion of the social dimension in problematics previously assumed to reside within their disciplinary scope, the need for transdisciplinary approaches, is becoming increasingly urgent.

Two major crises confront the world today. The first is the crisis of ecological degradation. The second is the crisis of inequality. This threatens to undermine economic growth, political stability, and act as a hindrance to the implementation of policies needed to counteract environmental degradation. Both of these ongoing and potentially enlarged crises intersect in urban space. Their causes and imprints are evident in cities around the globe. Redesigning cities will play a major role in counteracting socioecological existential risks. The novelty inherent in this project resides in its combination of transdisciplinary research, involving the collection and analysis of a broad range of data sources, drawing on the disciplinary toolboxes available in the natural sciences, social sciences, and architectural design; and the implementation of user-driven and constructive interventions in the realm of urban planning and policy development through community exhibitions, investigations of public sentiment, and architectural design. The timeliness of the project lies in its efforts to explore and analyze the role played by cities in contributing to several of the most profound problems confronting humanity today.

Grønland flytende hage på plass i Akerselva

Grønland flytende hage på plass i Akerselva

Går du over Vaterlandsbroa på Grønland i Oslo, og kaster et blikk sørover i retning havet, får du se en underlig grønn farkost ligge og flyte i Akerselva. Vi har bygget en flytende hage, en liten grønn flekk midt i hjertet av Oslo. Vi vil med dette prosjektet teste ut hvordan vi kan lage et livsmiljø for fisk, fugl og planter som bor i blant oss midt i byen, dyrke mat og vekke nysgjerrighet.

Flåta er laget av tømmerstokker med kaffesekker oppå, fulle av jord. Vi har planta blomster for at pollinerende insekter skal komme til flåta vår, og masse nyttevekster som vi forhåpentligvis kan spise til høsten. Foto: Hanna Bjørgaas

Flåta er laget av tømmerstokker med kaffesekker oppå, fulle av jord. Vi har planta blomster for at pollinerende insekter skal komme til flåta vår, og masse nyttevekster som vi forhåpentligvis kan spise til høsten. Foto: Hanna Bjørgaas

Flåta er på ca. 11 kvadratmeter, og er bygget av to enorme stokker av ask, med mindre stokker av tømmer imellom. Oppå disse stokkene ligger kaffesekker fylt med god jord.  og i kaffesekkene er det planta en masse spiselige planter. 

 

Flåta ble beplanta 12. juni, til stor begeistring fra folk som kom over Vaterlandsbrua. Foto: hanna Bjørgaas

Flåta ble beplanta 12. juni, til stor begeistring fra folk som kom over Vaterlandsbrua. Foto: hanna Bjørgaas

Palmekål planta ved hjelp av elever fra Hersleb vgs, i kaffesekker fulle av god jord fra Efferus. Foto: Sebastian Dahl

Palmekål planta ved hjelp av elever fra Hersleb vgs, i kaffesekker fulle av god jord fra Efferus. Foto: Sebastian Dahl

Invisible Infrastructures er involvert gjennom at botaniker Hanna Bjørgaas har vært med på den plantefaglige delen av arbeidet.Hans Jørgen Hamre, Elin Sørensen og Etienne Gernez er initiativtakere til prosjektet. Kjempeflinke elever fra Hersleb Videregående Skole har vært med i hele prosessen. Det flytende hage-prosjektet har fått penger fra Bymiljøetaten gjennom Spirende Oslo programmet, samt fra Gamle Oslo Bydel med Nabolags programmet. Prosjektet har samarbeidet med Nabolagshager, Akerselva Trebåtforening, Riverside Ungdomshus og Herslebs VGS.

Prosjektet vil videreføres til neste år, med større flåte og flerårige planter!

Foto: Sebastian Dahl

Foto: Sebastian Dahl

Ville planter, småfisk og en banan i den flytende hagen

Ville planter, småfisk og en banan i den flytende hagen

Nye boliger for Oslos eikebiller

Nye boliger for Oslos eikebiller